Dog Point

DOG POINT

I början på 2000-talet bestämde sig James Healy, fd. chefsvinmakare på Cloudy Bay, för att tillsammans med kollegan Ivan Sutherland, säga upp sig och bygga något från grunden. Deras barn hade flyttat hemifrån och de kände båda att det var nu eller aldrig. Sagt och gjort, tillsammans med sina fruar startade de Dog Point och deras första årgång var 2002.

Med odlingar på 260 hektar är Dog Point en av Nya Zeelands största ekologiska vinodlingar. Men bara 100 hektar går till de egna vinerna. Vingården är en av Marlboroughs äldsta, belägen på böljande kullar där Brancott möter Wairau Valley. Man odlar endast tre druvor, pinot noir, sauvignon blanc och chardonnay. Alla druvor skördas för hand och uttagen är låga. Med undantag för en ståltankslagrad sauvignon blanc är alla vinerna ekfatslagrade. Filosofin är vingården före vineriet. Allt arbete efter skörd görs i i syfte att framhäva druva och växtplats.

Sedan starten har Dog Point hyllats av ledande kritiker som Robert Parker och Jancis Robinson som pionjärer och prisats för sin personliga, kompromisslösa stil.