Azienda Agricola Tacchino

AZIENDA AGRICOLA TACCHINO

I tre generationer har familjen Tacchino odlat druvor och producerat vin i den lilla byn Castelletto d'Orba i Alto Montferrato.

Monferrato beläget i Piemonte i nordvästra Italien. Ett område som med sitt böljande landskap tagit vinvärlden med storm. Druvan barbera sägs härstamma härifrån och har odlats i området sedan 1500-talet och är idag den mest planterade röda druvan i Piemonte. Ett område med en lång vinhistoria där traditionella druvor får ta plats. Här odlas även dolcetto och cortese.

Familjen Tacchino har idag 25 hektar mark där cirka hälften är planterad med vingårdsmark. Majoriteten ligger i en enda stor amfiteater med sydostlig exponering som skyddar på nordliga vindar och bidrar till en lång växtsäsong.

Idag är det Romina och hennes bror Alessio Tacchino vid rodret. De sköter allt från produktion till försäljning med filosofin att bevara familjens traditioner men samtidigt ha en innovativ och modern sida. De har anammat ny teknik för att säkerställa den konstanta kvaliteten och tar även hjälp av framstående konsultvinmakare för att upprätthålla vingårdens hundraåriga tradition av excellens och originalitet.

Produktionen är liten men detta till trots har familjens viner tagit världen med storm. Familjens vin Di Fatto Monferrato Rosso har funnits på Systembolagets hyllor i mer än 20 år och har kommit att bli en älskad favorit hos vinkonsumenten.


Azienda Agricola Tacchino har fått motta flertalet priser under årens lopp och de är en återkommande favorit hos Gambero Rosso där de år efter år får guidens högsta pris "Tre Bicchieri"

 

Viner från Azienda Agricola Tacchino