BODEGAS RIOJANAS

        Medgrunadare till appellationen Rioja med över 100 års historia

Bodegas Riojanas skapades 1890 av familjen Frías-Artacho och medgrundare till appellationen Rioja. Cirka 100 år senare är Bodegas Riojanas fortfarande en av de mest tongivande producenterna i Rioja och en stor förespråkare för den spanska hållbarhetscertifieringen Wineries for Climate Protection.

Bodegas Riojanas styrs av Santiago Frías Monje som är femte generationen av den ursprungliga ägarfamiljen. Oenolog är Emilio Sojo Nald, han är en del av familjen Frías Artacho, född på egendomen och stolt innehavare av The Drinks Business Magazine's Best Rioja Winemaker of the year.

De egna vingårdarna i Rioja uppgår till 200 hektar. Ytterligare 600 hektar förvaltas av producenten sedan generationer tillbaka. Samtliga planteringar är belägna på mellan 400 och 600 meters höjd i och omkring Cenicero och San Vicente de la Sonsierra i sub-regionen La Rioja i jordmån dominerad av lera med hög kalkhalt. Genomsnittsåldern på vingårdarna ligger på mellan 25 och 35 år och skördeuttagen är låga.

2018 påbörjade man ett stort arbete med att analysera de enorma planteringarna och dela upp dem i sub-zoner utefter karaktären de förmedlar. Resultatet ger större variation och mer uttrycksfulla viner.

Tempranillo är den i särklass mest planterade druvan, men man har även en av regionens största planteringar av mazuelo och graciano. Bägge druvorna har odlats i området i hundratals år men fått stå tillbaka för tempranillos omåttliga popularitet. På senare år har de dock fått något av en renässans. Framförallt mazuelo har tagit ett kliv ut i rampljuset. Druvan är dock mest känd under sitt franska namn, carignan.

Rioja förblir producentens hjärta men de senaste 25 åren har man startat samarbeten med producenter i andra appellationer för att på sikt inkorporera deras verksamhet under sitt paraply.

Viner från Bodegas Riojanas