Istine

ISTINE

Istine är ett ungt familjevineri som grundades 1959 av Bruno Fronti. Istine idag drivs av Angela Fronti, som är vinmakare. Idag omfattar vingårdarna 20 hektar belägna i kommunerna Radda och Gaiole i Chianti. År 1982 köpte familjen sina första rankor men det var inte förrän 2009 man buteljerade sina första flaskor till försäljning. Vinerna har tagit världen med storm och nämnts i flera publikationer, bland annat Decanter och Wine Spectator där Istine kallats "Young guns of Italy".

Vinmakningen är traditionsenlig vilket innebär att musten får macerera tillsammans med skalen i upp till 45 dagar beroende på vin, för att extrahera färg, tanniner och smak. Alkoholjäsningen sker i betongtankar med inhemsk jäst. Vinerna lagras sedan i stora 20hl slavonska ekfat.

Istine består av en handfull små vingårdar på hög höjd runt kommunerna Radda och Gaiole in Chianti. Angela odlar sina tre vingårdsmarker enligt cru-filosofin, vilket innebär att de olika Sangiovese-vingårdarna har samma typ av beskärning och skötsel. Närheten till naturen och ett hållbart förhållningssätt präglar Istine och 2016 blev man ekologiskt certifierad.

Angela Fronti är alltså ett tydligt exempel på en hantverksmässig vingårdsägare som själv följer alla steg, från vinstocken till vinet, till marknadsföring och kommunikation. Den som har smakat hennes Chianti Classico-viner kan knappast föreställa sig att denna extremt begåvade vinmakare från början inte ville bli vinmakare över huvudtaget...

Viner från Istine