Exklusiv Malbec från Susana Balbo! Nyhet i Små Partier!

 

Nu finns 2400 flaskor av 2015 års årgång av Susana Balbo Signature Malbec i butik- en finstämd och elegant Malbec från en av Argentinas mest välrennomerade producenter. Vinet har belönats med 97/100 p och kostar blygsamma 199 kr (nr 95341).

 

Om Signature Malbec
Många förknippar Malbec med kraftfulla, robusta och sötfruktiga rödviner, men Susana Balbo väljer istället att framhäva druvsortens elegantare fruktighet och mineralitet. Därför är vinet jäst långsamt och svalt på cement innan det flyttats över på 30% nya franska ekfat. Resultatet är det bästa av båda världar - fylligt, elegant, och med fin koncentration.

 

Susana Balbo blev 1981 Argentinas första kvinnliga vinmakare och har sedan dess arbetat outtröttligt med att producera kvalitetsviner av yppersta klass. Hennes engagemang för Argentinas vinindustri har lett till att hon tre gånger blivit vald som ordförande för Wines of Argentina och anses vara en av Argentinas främsta producenter.

När Susana Balbo tog sin examen med högsta betyg i Oenolog i Mendoza år 1981 var vinvärlden väldigt annorlunda från idag. Inte nog med att hon var hittills ensam kvinna i Argentina ta oenologexamen, hela industrin var på den tiden en annan värld. Då var det volym, snarare än kvalitet, som gällde. Vitt vin var populärare än rött, Robert Parker hade precis börjat recensera vin. Argentina fanns knappt på vinkartan, annat än som ett lite udda ursprung för billiga volymviner.

Men Susana Balbo hade en annan vision, att producera kvalitetsviner av yppersta klass och elegans. Istället för att ge sig in i volymvinsmarknaden började hon göra premiumviner på vitvinsdruvan Torrontés i Salta. Ett för den tiden väldigt ovanligt ursprung.

Hennes naturvetenskapliga studier kombinerat med hennes nyfikenhet och ständiga förbättringsarbete resulterade i en outtröttlig experimentlust. Systematiskt experimenterade hon med fatstorlekar från 160 till 6,500 liter, olika jäststammar, lagringssätt, jästemperaturer och material.

Få vinmakare i Argentina, eller för den delen i världen, kan skryta om att ha så systematiskt utvärderat så många sätt att göra viner på som Susana Balbo.Till slut landade hon i slutsatsen att jäsning på cementägg var helt rätt för vad hon ville uppnå – renhet i frukten, komplexitet och en överlag mer återhållen och nyanserad stil än normen i Argentina. Hennes insatser för Argentinas vinindustri har gjort henne trefaldigt belönad till ordförande av Wines of Argentina. Dessutom är hon sedan några år tillbaka kongressledamot i Argentinas parlament.

Läs mer på susanabalbowines.com
Följ dem gärna! Till Susana Balbos Instagram  Till Susana Balbos Facebook