SUSANA BALBO

Sverigepremiär för Susana Balbos White blend!  

Den 16 november lanseras 1800 flaskor av Susana Balbo Signature White blend 2016 i butik. Vinet har belönats med 94/100 p (Robert Parker) och kostar blygsamma 159 kr (nr 94620).

 Från vingården i Altamira på 1 000 meters höjd skördas Sauvignon Blanc, Torrontés och Semillon som ingår i blenden. Vinet jäser på ståltank och vilar sedan en månad tillsammans med sin jästfällning. Därefter lagras vinet 4 månader på, hälften nya och hälften begagnade, franska barriquer innan buteljering.

När Susana Balbo tog sin examen med högsta betyg i Oenolog i Mendoza år 1981 var vinvärlden väldigt annorlunda från idag. Inte nog med att hon var hittills ensam kvinna i Argentina ta oenologexamen, hela industrin var på den tiden en annan värld. Då var det volym, snarare än kvalitet, som gällde. Vitt vin var populärare än rött, Robert Parker hade precis börjat recensera vin. Argentina fanns knappt på vinkartan, annat än som ett lite udda ursprung för billiga volymviner.

Men Susana Balbo hade en annan vision, att producera kvalitetsviner av yppersta klass och elegans. 

Istället för att ge sig in i volymvinsmarknaden började hon göra premiumviner på vitvinsdruvan Torrontés i Salta. Ett för den tiden väldigt ovanligt ursprung.

Hennes naturvetenskapliga studier kombinerat med hennes nyfikenhet och ständiga förbättringsarbete resulterade i en outtröttlig experimentlust. Systematiskt experimenterade hon med fatstorlekar från 160 till 6,500 liter, olika jäststammar, lagringssätt, jästemperaturer och material.

Få vinmakare i Argentina, eller för den delen i världen, kan skryta om att ha så systematiskt utvärderat så många sätt att göra viner på som Susana Balbo.