Pedro Parra y Familia

The soil-whisperer

 

Pedro Parra, eller the soil whisperer, som han också kallas, är en av världens främsta terroir-konsulter och har av internationell press beskrivits som ledaren för "the new Chile movement". Men till skillnad från många av de producenter han arbetar med så var vin aldrig ett självklart val. Faktum är att Pedro inte lärde sig prova vin förrän han som geolog fick möjligheten att åka till Frankrike och studera på Institut Agronomique National. Här träffade han den då ledande experten på området, Pierre Beuchet, och resten är historia, som man brukar säga.

Som terroir-konsult till välkända producenter som Comando G, Jean-Marc Roulot, Marco Marengo, Liger Belair, Altos las Hormigas, Chapter 24, och Zuccardi med flera, har Pedro spenderat en stor del av de senaste 20-åren med att utröna nya platser för plantering av rankor, gräva 'calicatas' (djupa hål för analys av mark och jord) och har totalt transformerat sättet på vilket man arbetar i vingården.

Drömmen om egna viner och önskan om att skapa något tillsammans med familjen gjorde att han med hjälp av vännen och konsulterande vinmakaren Alberto Antonini 2013 släppte sina första viner under egen etikett.

Pedro är född i Concepción, nära Bio Bio och Itata och det är här han bor med sin familj. Det något isolerade läget gjorde att området lämnades utanför den stora modernisering med bevattning och nyplantering av bordeauxdruvor som präglat den chilenska vinodlingen de senaste 40 åren. Här fann Pedro vingårdar, belägna på olika typer av granitjordar, med dry farmed bush vines av carignan, cinsault och pais med en ålder på över hundra år.

" My terroir and wine philosophy and also my palate were developed in Burgundy, where my heart belongs. So, I was looking for a place in my country where I can produce this kind of wines where drinkability, elegance and minerality go together" berättar Pedro.
Efter en noggrann kartläggning av vingårdarna valde Pedro att fokusera på cinsault och pais. Idag gör han tre viner med druvor från flertalet av vingårdarna, och tre cru-viner från specifika lägen. Fokus har hittills legat på cinsault, men Pedro tror att i framtiden kommer hans range även att inkludera cru-viner av pais. Fokus ligger på att framhäva växtplatsen. Cementtankar och jäsning med majoritet hela klasar är Pedros melodi.