Monsordo Lange Rosso 2021

  • Ceretto
  • Italien, Langhe

619 kr

  • 1500 ml
  • Art.nr 1031894

Sortiment Privatimport

Totalsyra 5,7 g/l

Restsocker 0,4 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Ekologiskt

Karaktär

Mörk röd färg. Doften är rik av frukt med inslag av kryddor och vanilj. I smaken är vinet strukturerat med mjuka tanniner, vilket ger en idé om vinets långa liv och kvalitet. Procentandelen av varje druvsort varierar med årgången. Men vanligtvis ca 50% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot och 25% Syrah.

Tillverkning

Vinet jäser på temperaturkontrollerade 450 liters ekfat och lagras därefter på nya franska 225 liters ekfat i 18 månader. Ca 50% nya och 50% gamla fat.

Lagring

ca 18 månader i franska ekfat. Ca 50% nya och 50% gamla fat. Varje druvsort åldras var för sig.

Passar till

Serveras som bäst vid 18 grader till mer smakrika rätter med smakrika kötträtter av lamm eller nött.

Information

Vineriet Monsordo Bernardina gick under 90-talet igenom en ampelografisk förändring. Vid sidan av de lokala druvsorterna planterades en serie internationella druvsorter. Iden var att se deras potential och begränsningar i Piemonte. Efter några år av druvrena viner och experimenterande bestämde sig Ceretto år 1997 för att blanda de tre druvorna, med iden att skapa ett stort vin gjort av några av världens mest kända druvsorter. Vinet kommer helt och hållet från vinmarken på huvudvineriet och är döpt därefter, Monsordo. Monsordo har en relativt modern karaktär, tydliga druvkaraktärer men visar också terroir från Langhe. Ett internationellt vin med distinkt Piemontesisk karaktär.