Dog Point Section 94 Sauvignon Blanc 2018

  • Dog Point
  • Nya Zeeland, Marlborough

271 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1031939

Sortiment Privatimport

Restsocker 1 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 14,5 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Karaktär

Ett ungt, intensivt och komplext vin med toner av mineral, gröna örter, grillad citron, vita persikor, kamomill och nötter. Munkänslan är rund och fyllig med lång eftersmak och den fräscha, karakteristiska syran, löper som en röd tråd från början till slut.

Tillverkning

Druvorna kommer från vingården Section-94, växer i lerrika jordar och skördades för hand i april 2018 med ett skördeuttag på 55-60hl/hektar. Klasarna pressas hela rakt ned i gamla franska ekfat där det sedan ligger i ca 18 månader. Man använder endast vildjäst och vinet genomgår ingen malolaktisk-fementering och endast en lätt filtrering innan buteljering.

Lagring

Slå upp på karaff och drick nu eller spara i 10+år.

Passar till

Servera vid ca 8-10 grader till fräscha rätter, gärna ugnsbakad vit fisk med gröna tillbehör och grillad citron.

Information

Årgång 2018 var en krävande årgång. En mild vår följd av en tidig sommar med höga temperaturer. Den varmaste januari på över 60 år resulterade i en stor mängd druvor och en av producentens tidigaste skördar någonsin. Extremt mycket regn under februari krävde ökad närvaro i vingården och beskärning av lövverket för att druvorna skulle hinna torka. Resultatet blev en bra men arbetsintensiv skörd. Dog Point Vineyards etablerades av Cloudy Bay-legendarerna Ivan Sutherland and James Healy i början av 2000 talet. Med sina 260 hektar är de en av de största familjeägda ekologiska vingårdarna på Nya Zeeland. Endast 100 hektar går dock till de egna vinerna. Vinmakningen präglas av en low-intervention, hands-off – filosofi och den personliga, kompromisslösa, stilen hyllas år efter år av internationella kritiker som Robert Parker och Jancis Robinson. 94p James Suckling, november 2020 94p Wine Spectator, december 2020 17,5p Jancis Robinson, februari 2021