Blangé Langhe Arneis 2021

  • Ceretto
  • Italien, Piemonte

525 kr

  • 1500 ml
  • Art.nr 1031907

Sortiment Privatimport

Totalsyra 5,6 g/l

Restsocker 5,4 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Vita torra viner

Karaktär

Arneis är en lokal druvsort som producerar fruktiga viner med toner av päron och äpple. Doft och smak förstärks tack vare den lilla mängd CO2 som blir kvar efter jäsningen, vilket också hjälper att förstärka druvans låga naturliga syra.

Tillverkning

En del skördas tidigare för högre syra. Ca 40% genomgår skalmaceration, tid och temperatur beror på druvorna. Alkoholjäsning i ståltank, i slutet av jäsningen med stängda tankar för att bevara CO2.

Lagring

Vinet dricks bäst inom de närmsta åren.

Passar till

Serveras som bäst vid 12 grader till primörer, asiatisk mat, kyckling eller nordiska serveringar med löjrom och kallrökt lax som hittas på klassiska smörgåsbord.

Information

Ceretto’s Arneis står för ca 10% av allt vitt som produceras i Piemonte . Arneis Blangé var en utav de första utmaningarna tagna av Bruno och Marcello Ceretto. Året var 1985, en tid då vita viner var svårt att producera och sälja, i ett område kända för rött. För Ceretto blev det en utmaning. Första vinmarken som köptes var belägen på kullen av Vezza d’alba (en kommun i Roero), där det visade sig att denna lokala druvsort visade sig vara mycket mer än bara ”en ny druvsort” för Ceretto. Detta kända vin med bra frukt och små bubblor, är uppskattat världen över. Dess franska namn ger en känsla av elegans. Namnet Blangé kommer från ordet ”boulanger” eller bagare, som användes i byn Cherasco för länge sedan. Etiketten är designad av Silvio Coppola från Milano. Biodynamiskt odlat och certifierat från årgång 2015.