Signature Barrel Fermented Torrontés 2022

  • Susana Balbo
  • Argentina, Mendoza, Luján de Cuyo

189 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 94359

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Totalsyra 6 g/l

Restsocker 1,8 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Vegan

Karaktär

Stor och komplex doft med inslag av tropiska frukter, så som litchi och mango. Även citronskal fläder, vita vinbär och blommor kommer fram. I munnen är harmoniskt, med en balanserad syra som går i linje med vinets fruktighet. Elegant ekfatskaraktär och en rund kropp och ett silkeslent avslut.

Tillverkning

Druvorna avstjälkades och kyldes ned till sex grader och fick sedan vila med skalen tillsammans med kolsyreis i två timmar. Därefter pressades druvorna och sedimentet får sjunka till botten innan musten tappas över till nya franska ekfat för jäsning. Precis som namnet avslöjar har vinet jäst i nya franska barriquer. Vinet lagras sedan 6 månader på nya franska fat med återkommande battonage.

Passar till

Fisk, skaldjur och kryddiga, aromatiska rätter från det indiska, kinesiska och thailändska köket.

Information

Torrontés är en av de mest odlade druvorna i Argentina. Den trivs när det är torrt och blåsigt och blir som bäst i de norra, svalare delarna av landet där den får komma upp på hög höjd. Cafayate i provinsen Salta är ett område som ökat i popularitet. Det finns tre närbesläktade varianter av torrontés, men den allra vanligaste heter torrontés riojano.

Recensioner

95p

Vinous