Monsordo Langhe Rosso 2019

  • Ceretto
  • Italien, Piemonte

249 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 73225

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 5,2 g/l

Restsocker 0,2 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Ekologiskt

Karaktär

Mörk röd färg. Doften är rik av frukt med inslag av kryddor och vanilj. I smaken är vinet strukturerat med mjuka tanniner, vilket ger en idé om vinets långa liv och kvalitet. Procentandelen av varje druvsort varierar med årgången. Men vanligtvis ca 50% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot och 25% Syrah.

Tillverkning

På grund av olika mognadstid av druvorna är de viniferade separat. Men alla druvor går igenom samma process i vineriet. Alkoholjäsningen sker i gamla temperatur kontrollerade ekfat på 45HL. Jäsningen tar ca 12-15 dagar, vilket följs av malolaktisk jäsning i 300L franska ekfat.

Lagring

ca 18 månader i franska ekfat. Ca 50% nya och 50% gamla fat. Varje druvsort åldras var för sig.

Passar till

Serveras som bäst vid 16 grader till mer smakrika rätter med smakrika kötträtter av lamm eller nött.

Information

Vineriet Monsordo Bernardina gick under 90-talet igenom en ampelografisk förändring. Vid sidan av de lokala druvsorterna planterades en serie internationella druvsorter. Idén var att se deras potential och begränsningar i Piemonte. Efter några år av druvrena viner och experimenterande bestämde sig Ceretto år 1997 för att blanda de tre druvorna, med iden att skapa ett stort vin gjort av några av världens mest kända druvsorter. Vinet kommer helt och hållet från vinmarken på huvudvineriet och är döpt därefter, Monsordo. Monsordo har en relativt modern karaktär, tydliga druvkaraktärer men visar också terroir från Langhe. Ett internationellt vin med distinkt Piemontesisk karaktär.