J Alberto 2017

  • Bodega Noemía
  • Argentina, Patagonien

299 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 95888

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Karaktär

Vinet har en djupt lila färg och en intensiv, nästan parfymerad elegant doft av sval malbecfrukt; björnbär, vildhallon, röda bär och kalksten. Smaken bjuder på en oerhört elegant frukt, krita-liknande tanninstruktur och en hög, mogen syra som driver det långa fruktdrivna avslutet.

Tillverkning

Den viktigaste faktorn anses vara att hålla alkoholhalten så låg som möjligt då man menar att för hög alkoholhalt maskerar den sanna karaktären av vinet. Druvorna handplockas på morgonen och förs till vingården i en kyld lastbil. Stjälkarna sorteras ut på vingården och druvorna läggs i små 2.500 och 5.000 liters cementtankar. Druvorna ligger sedan kalla i blöt under 7 dagar innan den 2,5 veckor långa jäsningen med egen jäst i cementkar påbörjas. Pigeage används för att varsamt extrahera färg och tanniner för att bibehålla vinets elegans. Efter jäsningen används gravitation för att föra vinet vidare till 1/3 del cementtankar, 1/3 del nya franska barriquer, 1/3 del ståltank. Efter 11 månader blandas vinerna och buteljeras ofiltrerat.

Lagring

Drickmogen nu men kan lagras fram till 2030.

Passar till

Vinet smakar bäst med ljust kött och grillade grönsaker men kan också uppskattas till smakrikare fiskrätter. Det serveras bäst vid svalt 16 graders temperatur och luft gärna vinet innan servering för att låta vinet öppna upp sig.