Dog Point Pinot Noir 2018

  • Dog Point
  • Nya Zeeland, Marlborough

359 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 93325

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Restsocker 1 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Ekologiskt

Karaktär

Vinet är ungt, nyanserat och domineras av florala toner som rosor och violer parat med exotiska kryddor, svart te, jord, saltig mineral och krossade färska röda bär. Smaken är lång med en fräsch syra och lätt pudriga tanniner som ger vinet ett härligt grepp.

Tillverkning

Druvorna kommer från vingårdarna Home block, Settlement och Yarrum där man odlar hela sex olika kloner av pinot noir. De växer på kullar i lerrika jordar och skördades för hand i slutet på mars/början på april 2018. Druvorna jäses på små öppna ståltankar med 100% vildjäst i tre veckor varav 25% utgörs av hela klasar. Efter press lagras vinet på franska ekfat, varav 30% nya, i 18 månader.

Lagring

Häll på karaff och drick nu, eller spara 5-10 år

Passar till

Servera vid ca 16 grader till elegantare rätter med fågel, fläsk eller kalv, gärna med svamp till.

Information

Årgång 2018 var en krävande årgång. En mild vår följd av en tidig sommar med höga temperaturer. Den varmaste januari på över 60 år resulterade i en stor mängd druvor och en av producentens tidigaste skördar någonsin. Extremt mycket regn under februari krävde ökad närvaro i vingården och beskärning av lövverket för att druvorna skulle hinna torka. Resultatet blev en bra men arbetsintensiv skörd. Dog Point Vineyards etablerades av Cloudy Bay-legendarerna Ivan Sutherland and James Healy i början av 2000 talet. Med sina 260 hektar är de en av de största familjeägda ekologiska vingårdarna på Nya Zeeland. Endast 100 hektar går dock till de egna vinerna. Vinmakningen präglas av en low-intervention, hands-off – filosofi och den personliga, kompromisslösa, stilen hyllas år efter år av internationella kritiker som Robert Parker och Jancis Robinson. 94p James Suckling, november 2020 17p Jancis Robinson, februari 2021 91p, Vinous, mars 2021