Dog Point Chardonnay 2018

  • Dog Point
  • Nya Zeeland, Marlborough

269 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 92322

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Restsocker 1 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Karaktär

På näsan samsas de typiska krut-tonerna med mineral, citrus, grillad vit persika och kryddiga fat. Smaken är tight, koncentrerad och komplex med kryddiga fat-toner och stenfrukter, men ryggraden är de intensiva citrustonerna, typiska för Mendoza-klonen. Den gräddig eftersmaken och lena munkänslan sitter kvar länge.

Tillverkning

Druvorna växer i lerrika jordar och skördades för hand i slutet på mars/början på april 2018. Druvorna pressas försiktigt och vinet jäses och lagras sedan i 18 månader på franska ekfat, varav 10% nya. Man förlitar sig helt på vildjäst och vinet genomgår full malolaktisk jäsning. Innan buteljering genomgår vinet en varsam filtrering i syfte att avlägsna restpartiklar men bibehålla dess karaktär.

Lagring

Slå upp på karaff och drick nu eller spara i 5-10 år.

Passar till

Servera vid ca 8-10 grader till elegantare kyckling-rätter, eller kraftiga fisk-rätter

Information

Årgång 2020 var en krävande årgång. En mild vår följd av en tidig sommar med höga temperaturer. Den varmaste januari på över 60 år resulterade i en stor mängd druvor och en av producentens tidigaste skördar någonsin. Extremt mycket regn under februari krävde ökad närvaro i vingården och beskärning av lövverket för att druvorna skulle hinna torka. Resultatet blev en arbetsam men bra årgång. Dog Point Vineyards etablerades av Cloudy Bay-legendarerna Ivan Sutherland and James Healy i början av 2000 talet. Med sina 260 hektar är de en av de största familjeägda ekologiska vingårdarna på Nya Zeeland. Endast 100 hektar går dock till de egna vinerna. Vinmakningen präglas av en low-intervention, hands-off – filosofi och den personliga, kompromisslösa, stilen hyllas år efter år av internationella kritiker som Robert Parker och Jancis Robinson. 94p James Suckling, november 2020 17p Jancis Robinson, februari 2021 93p, Wine Spectator, mars 2021