Dog Point Chardonnay 2020

  • Dog Point
  • Nya Zeeland, Marlborough

289 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 93147

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 13,5 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Karaktär

På näsan samsas de typiska krut-tonerna med rostade nötter, mineral, citrus, grillad vit persika och kryddiga fat. Smaken är tight, koncentrerad och komplex med kryddiga fat-toner och stenfrukter, men ryggraden är de intensiva citrustonerna, typiska för Mendoza-klonen. Den gräddig eftersmaken och lena munkänslan sitter kvar länge.

Tillverkning

Druvorna pressas försiktigt och vinet jäses och lagras sedan i 18 månader på franska ekfat, varav 10% nya. Man förlitar sig helt på vildjäst och vinet genomgår full malolaktisk jäsning. Innan buteljering genomgår vinet en varsam filtrering i syfte att avlägsna restpartiklar men bibehålla dess karaktär.

Lagring

Slå upp på karaff och drick nu eller spara i 5-10 år.

Passar till

Servera vid ca 8-10 grader till elegantare kycklingrätter, eller kraftiga fiskrätter

Information

Dog Point Vineyards etablerades av Cloudy Bay-legendarerna Ivan Sutherland and James Healy i början av 2000 talet. Med sina 260 hektar är de en av de största familjeägda ekologiska vingårdarna på Nya Zeeland. Endast 100 hektar går dock till de egna vinerna. Vinmakningen präglas av en low-intervention, hands-off – filosofi och den personliga, kompromisslösa, stilen hyllas år efter år av internationella kritiker som Robert Parker och Jancis Robinson.