Brunello di Montalcino Montosoli 2015

  • Altesino
  • Italien, Brunello di Montalcino

649 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 73054

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Karaktär

Vinet kommer enbart från cru-designerade vingårdsläget Montosoli - ett lite svalare läge belägen på högre höjd för att ge mer fräschör och längre växtsäsong. Jämfört med Altesinos instegsbrunello är detta ett steg uppåt i koncentration, vigör och lagringsduglighet. Doften är komplex, djup och behöver tid att blomma ut; läder, virginiatobak, mörka körsbär, rosor, nyanserad ekfatskaraktär och stram mineralitet. Smaken är återhållen, elegant och bentorr - fyllig och kraftfull med krispig, mogen och långlivad syra och silkeslena, krita-liknande tanniner. Ett sannerligen enastående exempel av Brunello di Montalcino i en elegantare, stramare stil.

Lagring

Vinet har lagrats 4 år, varav minst 2 år på Slavonska fat och slutligen 3-4 månader på mediumrostade franska fat innan buteljering.

Passar till

Gör sig bäst när tillfället förtjänar att förgyllas. Detta är ett vin som ger tillfället lite extra magi, ett vin som den som avnjuter det garanterat kommer minnas länge efteråt. Precis som deras instegsvin är det här ett vin som behöver nyanserade och smakrika rätter såsom osso buco, hängmörat kött, mustiga grytor och andra rätter med mycket krydda, nyans och umami.