AR Lenoble Grand Cru Blanc de Blancs Chouilly NV

  • AR Lenoble
  • Frankrike, Champagne

449 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 77109

Sortiment Systembolagets beställning

Restsocker 2 g/l

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Karaktär

Vinet har en gyllengul färg med grönaktiga nyanser, typisk för en Blanc de Blancs, och fina, små bubblor. Doften ger intryck av blomster och går sedan över i fruktiga toner. Smaken är fyllig och speglar den typiska karaktären av Chouillys terroir och erbjuder ett långt och friskt avslut. Vinet rekommenderas att serveras vid 10 °C och i en något större kupa för att låta de smöriga tonerna framhävas.

Tillverkning

Denna Cuvée är en storslagen hyllning till Chouilly med en riktigt fyllig och smörig karaktär. Vinet framställs på traditionellt vis och jäser delvis på fat och delvis på ståltankar. Vinet vilar minst 3 år på sin jästfällning och med så lite dosage som möjligt behåller vinet sin friskhet. Till basårgången 2016 tillsätts ca 30% reservviner som lagrats 4 år på 225 l barriquer och magnumflaskor.

Information

Redan för 25 år sedan när syskonduon Anne & Antoine Malassagne tog över egendomen efter deras pappa bestämde de sig för att inte bara lagra deras reserve-viner på ståltank utan även på 225 liters barriquer. Ett par år senare investerade de även i 5 000 liters fat för att komplettera deras basviner med reserve-vin som mognat långsammare. 2010 utvidgades detta med att tillämpa lagring på magnumflaskor under kork (som av naturlig förklaring) mognar ännu långsammare och bibehåller fräschören. Tillägget "MAG 16" syftar på att basårgången är 2016 samt att en del av vinet lagrats på magnum-flaskor. Vinet har fått 92p av Tim Hall, World of Fine Wine, mars 2021